mercoledì 19 ottobre 2016

Skolioza ne CT Pulmoni [Imazhe Klinike]

Pacient mashkull, duhanpires, i paraqitur per shtrim per riakuzitim pulmonar. Nder te tjera ne ekzaminimin objektiv evidentohej edhe skolioze torakale.

mercoledì 12 ottobre 2016

Pankreasi Artificial Merr Miratimin nga FDA

FDA (Food and Drug Administration) miratoi pankreasin artificial. Modeli qe paraqitet, i pari i llojit te vet eshte thuajse sa nje cellular dhe ka marre miratimin per trajtimin e pacienteve me diabet te tipit 1, njohur edhe si diabet i moshave te reja.

venerdì 30 settembre 2016

Hemorroidet

Hemorroidet jane zgjerime te eneve te gjakut ne zonen anale. Jane pershkruajtur prej shume kohesh ne fushen e mjekesise dhe akoma sot perbejne nje patologji qe ze nje vend te rendesishem ne fushen e kirurgjise.

martedì 6 settembre 2016

Hernia Diskale Cervikale

Paciente e paraqitur per shtrim per nje kuader te riakutizuar pulmonar. Ankohej per dhimbje te forta ne shpatull dhe ne qafe qe dominoheshin ne veshtiresi me ilace kunder dhimbjes. 

MRI e qafes tregon diskopati shumekateshe dhe hernia diskale
(Imazhi: Ilir Halili)

lunedì 29 agosto 2016

Hemoglobina e Glukozuar [HbA1c] - Analiza Laboratori

Vlerat reference tek subjektet e shendetshem eshte 4.8 – 5.9%.

Hemoglobina A1c (HbA1c) eshte nje parameter qe tregon perqendrimet mesatare te glukozes pergjate jetegjatesise se rruazave te kuqe te gjakut (qe eshte rreth 120 dite). Ne nje fare menyre eshte sikur te kryesh matje te shumta te glicemise. Hiperglicemia e tejzgjatur ben qe nje perqindje e rruazave te kuqe te ngopen me sheqer (nga ku merr edhe emrin analiza).

domenica 7 agosto 2016

Aprovohet Epclusa per Infeksionin Kronik nga Hepatiti C

Hepatiti C eshte nje infeksion qe shkaktohet nga virusi i hepatitit C (HCV) qe sulmon melcine dhe shkakton inflamacion. Te dhenat flasin per rreth 3% te popullates boterore te prekur nga HCV dhe nder to, 170 milion mbartes kronik paraqesin rrezikun per te zhvilluar cirroze hepatike dhe/ose kancer te melcise.

lunedì 25 luglio 2016

Aneurizma e Aortes

Aorta perben enen e gjakut me te madhe ne trupin e njeriut. Ajo percon gjakun nga zemra drejt periferise se trupit. Struktura e saj eshte e tille qe ti beje balle presioneve qe gjeneron zemra dhe ti percoje ato drejt periferise. Gjithsesi, disa semundje mund te dobesojne muret e saj. Keto semundje mund te shkaktojne zgjerim te mureve te saj ose ne disa raste edhe thyerje te murit (carje e aortes) e cila mund te vendose jeten ne rrezik. Flasim per aneurizem te aortes kur dimensionet kalojne 150% te diametrit normal per nje segment te caktuar. Per aorten torakale, diametri me i madh se 3.5 cm konsiderohet zgjerim nderkohe qe mbi 4.5 cm konsiderohet si aneurizme.

mercoledì 20 luglio 2016

Kolistina – Nje Antibiotik Pjeserisht i Harruar

Kolistina eshte nje antibiotik qe ben pjese ne klasen e polimiksinave. Si pasoje e efekteve anesore qe ka, perdorimi iI saj pesoi nje renie dhe ne shume vende u hoq nga tregu. Efektet anesore ishin nefrotoksiciteti dhe neurotoksiciteti dhe shfaqeshin pas perdorimit ne rruge intravenoze (Acta Medica Scandinavica 1965;177:717-28, JAMA 1964;190:278-81, Annals of internal medicine 1962;57:214-29). Gjithsesi, kohet e fundit, kolistina po rifiton rendesi per shkak te rezistencave qe po shfaqen per bakterie te vecanta. Ne disa raste, ajo paraqet alternativen e vetme ndaj disa bakterieve gram negativ rezistente ndaj shume antibiotikeve si Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii dhe Klebsiella pneumonia. Dozat aktuale te perdorimit jane ndryshuar krahasuar me ato qe referoheshin ne studimet e para sepse ishte pare qe efektet anesore ishin ne varesi te dozes.

mercoledì 22 giugno 2016

Trajtimi i Sklerozes Multiple me Qeliza Staminale – Rezultatet e Nje Studimi

Skleroza multiple (SM) eshte nje semundje qe godet rreth 20 milion individe ne gjithe boten. Semundja karakterizohet nga nje sistem imunitar qe sulmon trupin vete dhe ne menyre me specifike mbeshtjelljen qe rrethon fibrat nervore (mielinen) ne tru dhe ne korden spinale. Keto sulme mund te demtojne rende ose te shkaterrojne nervat dhe mbeshtjelljen mbrojtese dhe si pasoje te kene ndikim ne komunikimin ndermjet trurit dhe trupit, duke çuar keshtu ne simptoma si mpirje (ang. numbness), humbje te ekuilibrit, veshtiresi ne ecje, humbje e kontrollit te sfinktereve dhe deri ne qerrim. Me kalimin e kohes pacientet humbin kontrollin e trupave te tyre dhe nuk arrijne me te ecin.

mercoledì 18 maggio 2016

Ngjyra Abnormale te Urines

Sa here mund te ndodhe qe nje pacient te paraqitet dhe te thote qe urinen e ka portokalli ose blu ose jeshile? Nuk eshte gje e rralle nje situate e tille, por cfare mund te behet?